torstai 6. joulukuuta 2012

Itsenäisyyspäivän piparitalkoot

Lunta satelee hiljalleen, tiskikone hurisee, radio soittaa joulua. Juhlantunnun ja rauhan voi aistia.

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi. Illalla kansa istuu televisioidensa ääreen, sytyttää kynttilän ja tunnelmoi Linnan juhlia, toiset skoolaa kuohuvalla, toinen nukuttaa pienokaista rinnoillaan, toiset valmistautuvat huomiseen työpäivään.

Meillä leivottiin piparkakkuja aamulla. Koti tuoksuu hyvältä. Lapset nakertavat pipareita pienillä hampaillaan. Tyttö rakastaa koristella niitä. Valkosuklaalla, nomparelleilla, sokeritöhnällä ja vaahtokarkeilla.



 Valkosuklaa-nonparelli enkeli, namm.







Äidille jäi vain muutama piparkakku kun tytär meillä kyläilevän ystävättärensä kanssa hieman maisteli niitä. Yllättäen kaikki vaahtokarkeilla koristellut ehti häipyä ennenkuin ehdin niitä kuvata!






Tässä ohje ihanaan piparitaikinaan:

1dl tummaa siirappia
1dl sokeria
1,5rkl piparkakkumaustetta (Meira)
1rkl tummaa kaakaojauhetta
1tl kanelia
125g voita
1 muna
5dl vehnäjauhoja
1tl soodaa
: siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan. Kun seos kiehuu niin lisätään voi paloina joukkoon. Kun voi on sulanut, annetaan massan jäähtyä. Jäähtyneeseen seokseen lisätään kananmuna vispilällä sekoittaen. Ja lopuksi jauho+sooda -seos. Laitetaan jääkaappiin jähmettymään (voi jättää yön yli). Sitten vaan jauhotetulla pöydällä kaulitaan sopivan paksuiseksi ja otetaan piparimuotilla kuvioita. Paistetaan leivinpaperin päällä pellillä, uunin keskitasolla 7-10 minuuttia 200 asteessa. Jäähtyneet piparit voi koristella haluamallaan tavalla.

Paistoimme vaan osan taikinasta aamulla (vähän kiireellä ennenkuin vieraat saapuivat) ja lopun taikinan jätimme kylmään jähmettymään ja se leivotaan vielä myöhemmin illalla.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hurjan kivaa, että kommentoit, kiitos sinulle! :)